Ολη η γνωση είναι μία, όποιος δεν το έχει κατανοήσει αυτό δεν έχει κατανοήσει τίποτα. Δηλαδη όλες οι φιλοσοφίες των εθνων, όλες οι θρησκείες μιλουν για την μία πραγατικότητα του σύμπαντος. Όλες οι φιλοσοφίες μιλούν για ένα ζωντανό σύμπαν το οποίο όλο είναι νους. Ο άνθρωπος ως νόηση είναι ενωμένος με τον συμπαντικό νου. Μέσα του ζεί ένα απόσπασμα Διός όπως λένε οι Ορφικοι, ένας Υιος θεού όπως λένε οι χριστιανοί. Ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός της αυτογνωσίας, της ένωσης με τον θεό, δαίμονα, πνεύμα, όπως θελετε ονομαστε το που υπάρχει μεσα στον άνθρωπο. Και όπως το λέει ο Παρμενίδης το νοείν είναι αυτό που Είναι. Η ύλη δηλαδη αποτελείτε από πνεύμα, από νόηση και όπως το λέει ο Μπερκλευ, όλα γυρω μας είναι οι σκέψεις του θεου. Υπάρχει όμως αυτός ο θεός; Υπάρχει μία οντότητα στην οποία μπορεί να απευθυνθει κανείς; Ο αρχαίος αθεισμός ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας θεός. Όμως αυτος ο αθεϊσμός είναι η υψηλότερη φιλοσοφία και όχι απλώς η άρνηση της ύπαρξης των λεγόμενων θεών.
Μπορει μια προταση να είναι και σωστο και λάθος; Μπορει κάτι να υπάρχει και να μην υπάρχει; Βεβαια μπορει και εξαρταται από την θεση του παρατηρητή. Μπορει όμως ο νους του θνητου σώματος να κατανοησει αυτή την υπερβατικη πραγματικοτητα του Οντος… ; Όχι βεβαια, είναι απαραίτητο να αλλάξει θέση παρατήτησης, να ενωθει με το υπερβατικο του Εγω… να αφησει το γήινο θνητο νου. Οποτε η μαθηση δεν ωφελει αλλά μοναχα η καλλιέργεια της πνευματικης του υπόστασης. Ας προσπαθήσουμε όμως να πλησιασουμε αυτή την γνωση που θα μας βάλλει στην υποψία αυτης της υπερβατικης πραγματικοτητας.
Το Όλον Συμπαν είναι ένας Νους ο οποιος όμως δεν εχει μορφή, δεν έχει σχήμα, δεν έχει κάν ύπαρξη θα μπορουσε να πεις. Το Όλον λαμβάνει μορφή και σχήμα και ύπαρξη μεσα από τα όντα στα οποια σχηματίζεται και όσον αφορά εμάς τους ανθρώπους μεσα από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος γιατι το Όλον ΌΝ είναι η άπειρες δυνατοτητες σχηματοποιησης και μορφοποιησης. Οποτε τι είναι αυτό που αληθινα υπάρχει; Υπαρχει ο άνθρωπος; Υπαρχει το ΟΝ;
Ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμας λέει ότι αν εμείς ως άνθρωποι υπάρχουμε ή τα όντα γενικά υπάρχουν, τότε ο Θεός δεν υπάρχει. Και αν ο θεος υπάρχει, τοτε τα υλικα όντα δεν υπαρχουν.
ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΙΟΙΣ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ση’ Ει γαρ ο Θεος φυσις τα άλλα ουκ εστι φυσις. Ει δε των άλλων εκαστον φυσις, εκεινος ουκ εστιν φυσις, ως ουδε ον εστι, ει τα άλλα οντα εστιν. Ειδ’ εστιν εκεινος ων, τά άλλα ουκ εστιν όντα.
Οποτε τι είναι αυτό που υπάρχει και τι είναι το Όλον;
Ο ΒΟΥΔΑΣ λέει:
Όταν ελευθερωσετε τουτη τη ζωή, που είναι θεία και την εκπληρώσετε σεις ο ίδιος γίνεσθαι θεός. Με τη λεξη θεός δεν εννοώ τον θεό της παραδόσεως αλλά τον θεό που βρίσκεται μέσα στον καθένα μας. Με άλλες λέξεις, δεν υπάρχει θεός, εκτός από αυτόν που εκδηλώνεται στον εξαγνισμένο και τελειοποιημένο άνθρωπο.
Σελίδα 81 Βουδισμος εκδόσεις Δωδώνη
Ετσι για εμας τους ανθρώπους μένει να εκπληρώσουμε το θεικο με την ζωή μας και να δώσουμε την δυνατότητα σε αυτό που αποκαλουμε Θεό… να υπάρξει. Η αλήθεια είναι ότι μπορουμε να το πετύχουμε σε κάποιον βαθμο… μέσω της δαιμονικης μας ύπαρξης. Οι Ελληνες θεωρουν το όλο Σύμπαν σαν ένα ευτυχισμένο Δαίμονα. Ο Επίκουρος λέει γι αυτό το Ον:
Αυτό που βρισκεται στον υψιστο βαθμο μακάριο και αθάνατο ουτε το ίδιο ενοχλειται από τίποτα ούτεκαι ενοχλει οτιδήποτε άλλο, και έτσι δεν διακατεχεται από πάθος ή μεροληπτικότητα όλα αυτά βρισκονται μόνο σε ότι είναι αδύναμο. Επικουρος Κυριαι δόξαι 1
Την ανυπαρξια του αρχικου αυτου Οντος αναγνωρίζουν και οι Γνωστικοι χριστιανοι.
Το συστημα των Βασιλιδιανων Γνωστικων χριστιανων
(Ιππόλυτος )
Τοτε λοιπον που δεν υπήρχε τίποτα, ουτε υλικο ουτε υπαρξη, ουτε το ανυπαρκτο ουτε το απλο και το σύνθετο, ουτε το ασύλληπτο, ουτε το μη αισθητο, τοτε που δεν υπηρχε ουτε ανθρωπος, ουτε αγγελος ουτε θεος, ουτε οτιδηποτε αντιληπτο με τις αισθησεις ή την λογικη, τοτε που δεν υπηρχε τίποτα με την πραγματικη έννοια του όρου, τότε ο ανύπαρκτος θεός θέλησε να δημιουργησει ένα κόσμο…
Όλη η αρχαια σοφία του κόσμου έχει γνωρίσει αυτή την αλήθεια του Απόλυτου Θεου, του Βραχμα ή του Ταό.
Ταο Τε Κινγκ 2 Ομοια λοιπον ύπαρξη και η μη υπαρξη γεννουν η μια την άλλη…
Και ο Ερμης ο Τρισμέγοστος διευκρινίζει το ίδιο πράγμα.
ΕΡΜΗ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΓΙΣΤΟΥ - ΛΟΓΟΣ Β’ Αλλά τι είναι θεός; Είναι αυτό που δεν είναι κανένα από τα υπάρχοντα, αλλά είναι και η αιτία της ύπαρξη και όλων και ενός εκάστου ξεχωριστά.
Αυτό το ΕΝΑ είσαι εσύ άνθρωπε μου.
ΑΥΤΟ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Tat Tvam Asi Chandogya Upanisad
Κι εδώ ένα ποιημα γνωστικων χριστιανων Από τον ύμνο του Αγνωστου
Φτωχε μη νοιωθεις ουτε φοβο ουτε δεος και μη μιλας: είμαι μονος μου.
Για χαρη σου φτωχε ανοιχτηκε τουτο το στερέωμα.
Τουτο το στερέωμα απλώθηκε και μεσα του τα αστερια.
Για χαρη σου φτωχε γεννηθηκε τουτη η ξερη γη.
Τουτη η ξερη γη γεννηθηκε και υστερα συμπυκνωθηκε κι έπεσε μεσα στο νερό.
Και για χαρη σου ήρθε ο ήλιος και φανηκε το φεγγαρι.
Για χαρη μας τουτο το ζωντανο συμπαν μας εδωση αυτή την ζωη… και το ερωτημα που πρέπει πρωτα να ρωτησουμε είναι ποιος είναι ο άνθρωπος; Ποιος είναι αυτό το τρισυπόστατο Ον; Σωμα, ψυχη και νους; 1 και 2 και 3; Και να θεολογησουμε με γνωση για να γνωρισουμε τον εαυτο μας. Αν γνωρισουμε τον εαυτο μας θα γνωρισουμε και τους άλλους και το ζωντανο Σύμπαν.
Εγω ειμαι εκεινο που ειναι ελεύθερο από όλες τις διαιρέσεις και που λατρευεται απο τους θεους, αλλα μεσα στην πληρότητα μου δεν αντιλαμβάνομαι τον διαχωρισμο των όντων σε θεους και λοιπά.
Αβαντουτα Γκιτα. Ο γυμνοσοφιστης.
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ