ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ



Καλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Αποτάσομαι πάση τη Εβραϊκή θρησκεία



 Δημοσιεύω σήμερα ένα απόσπασμα από το Μεγάλο ευχολόγιο που αφορά την προσχώρηση ενός Ιουδαίου στον χριστιανισμό. Μου έκαναν εντύπωση οι πληροφορίες που δίνει για τις αιρέσεις των Ιουδαίων.

 Πρώτα από όλα για τους Ηρωδιανούς οι οποίοι θεωρούσαν τον Ηρώδη Αγρίππα ως Θεό και Χριστό αλλά και για τους γνωστούς Ναζιραίους.

 Οι Φαρισαίοι σύμφωνα με τον Ιώσηπο είναι μια παραπλήσια αίρεση με τους Στωικούς ενώ οι Σαδδουκαίοι με τους Επικούριους.

 Οι Ναζιραίοι μπορούν να συγκριθούν μόνο με τους Πυθαγόριους για όσα πιστεύουν και όσα πράττουν. Οι Ναζιραίοι δεν δέχονται το νόμο των θυσιών του Μωυσή και δεν τρώνε αίμα. Δεν ακολουθούν λοιπόν την παλαιά Διαθήκη, όπως κάνουν οι σημερινοί χριστιανοί.

 Οι Ναζιραίοι αναφέρονται στα λεγόμενα Μακκαβαϊκά βιβλία ως ελληνιστές με τον αρχιερέα τους τον Ιησού τον Ναζιραίο ο οποίος ονομαζόταν Ιάσων μια και ελλήνιζε. Αυτός ο Ιησούς ο Ναζιραίος καταδιώχθηκε επειδή δεν θυσίαζε 150 χρόνια προ Χριστού. Οι σημερινοί χριστιανοί όμως εορτάζουν και θεωρούν αγίους τους Μακκαβαίους που θυσιάστηκαν επειδή δεν ήθελαν να φάνε χοιρινό, ακολουθώντας την παλαιά Διαθήκη αλλά θεωρούν αιρετικούς τους ελληνιστές Ναζιραίους.

Στο μέλλον, εφόσον ο ουρανός και η γη το επιτρέψουν, θα κάνω μια δημοσίευση για αυτούς τους προχριστιανικούς άγνωστους χριστιανούς. Σήμερα θέλησα να ξεκρεμάσω την Εσθήρ που ήταν το τελευταίο μου κείμενο για τόσες μέρες. Προς το παρόν, όποιος Ιουδαίος θέλει να προσχωρήσει στον χριστιανισμό, πρέπει να διαβάσει την παρακάτω ευχή. Οι Έλληνες κατά το βάπτισμα αποτάσσονται τον Σατανά και πάση την πομπή αυτού, οι Ιουδαίοι αποτάσσονται πάση τη Εβραϊκή θρησκεία. Γενικώς αποτασσόμεθα Τάσο μου.




Χρη τον Ιουδαίον προσερχόμενο Χριστιανισαι

Πρλβ. Κωδ. 226 (ιε αιών) Μ. Βατοπεδίου

 Εγώ ο δείνα, ο εξ Εβραίων σήμερον προσιών τη πίστη των Χριστιανών αποτάσομαι πάση τη Εβραϊκή θρησκεία, και τοις νομίμοις πάσι και περιτομή και αζύμοις και των Ιουδαίων Πάσχα και τη θυσία του αμνού, και την Εβδομάδων ημερών εορτη και την εκείνη Ιωβηλαίων και απασας τας εορτάς των Εβραίων συν ταις θυσίαις αυτών…  Και επί τούτοις αναθεματίζων τας παρ’ Ιουδαίων αιρέσεις και τους αιρετικούς Σαδδουκαίους, οίτινες το Πνεύμα το Αγιον βλασφημούν και των νεκρών ανάσταση αθετούσι και τους άλλους αποβάλλομαι Φαρισαίους του αφωρισμένους οι κατά Δευτέρα και Πέμπτη νηστεύουσι… δοξάζουσι δε ειμαρμένη και αστρολογία σχολάζουσι, Νασσαρηνούς τους αφανιστάς οι τον περί θυσιών ου παραδέχονται Μωυσέως Νόμου, και δια τούτο εμψύχων απέχονται, και όλως ου θύουσι, Χοσσαίους τους ιταμωτάτους διδάσκαλον έχουσι άνθρωπον τινά Αλλεξάνιν καλούμενον, και την Μαραθώ και Μαρθάνην, τους υπό του γένους αυτών καταγόμενους και ως θεάς τιμώσιν οι Ηρωδιανοί, οίτινες και αλλόφυλον βασιλέα των Ιουδαίων Ηρώδην, τον σκωλυκόβρυτον ως Χριστόν δοξάζουσι. Ημεροβαπτιστάς οι τα αυτά φρονούσι τοις Φαρισαίοις… και απλώς ιδίας παραδόσεις πολλάς του Νόμου προστίθεντες, δευτερώσεις αυτάς καλούσιν, οιον δευτέρας θεού νομοθεσίες την πρώτη ή του Μωυσέως την Δευτέρα του Ραββί Ακινάν, και την Τρίτη εις τον Αννα και Ιούδα, την δε Τετάρτη εις τους υιούς του Νασαμοναίου, οίτινες το Σάββατον εν τοις πολέμοις ηθέτησαν. Τούτους ουν τας Ιουδαϊκάς αιρέσεις.
Ευχολόγιον Μέγα. Σελ 526 πως δεχεσθαι των εξ Ιουδαίων προσερχόμενο. Επιμέλεια Νικολάου Παν. Παπαδοπούλου Πρωτοπρεσβύτερου

Εκδόσεις Σαλίβερου.


Αθήναι. Σταδίου 12

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Φ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - Ελλην Ασεβής




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας το κείμενο αυτό άκουγα Λέοναρντ Κοέν, ο οποίος είναι Εβραίος και μάλιστα βλέπω πως στη φωτογραφία του βιβλίου ο συγγραφέας λέγεται επίσης Κοέν.Τυχαίο?

Asamonas είπε...

Ενδιαφερουσα παρατηρηση Μάνο. Οι συμπτωσεις προσφερουν πάντα κάποιες πληροφορίες. Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να κανει κάποιος ειναι να εντυπωζιάζεται. Κοέν είναι ο Εβραίος Ιερέας. Από σύμπτωση Κόης είναι και εκείνος που επιβλέπει τα Καβείρια μυστήρια ... στην Σαμοθράκη.