ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣΚαλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ !

Εδω η ελληνόφωνη Παναγία φθάνει στον Άθωνα. Αυτη δεν ειναι η εικονα στην οποία αναφέρομαι. Στο Άγιο Όρος μπορεί κανείς να δει μια εικόνα της Παναγίας να φτάνει σε ένα λιμένα του Άθωνα και τους ιερείς του Απόλλωνα να τρέχουν να την προϋπαντήσουν. Την έχει ζωγραφίσει ένας μοναχός, ο οποίος μετέφρασε και το ανάλογο απόσπασμα από χειρόγραφο της Μονής της Μεγίστης Λαύρας, που αναφέρει την άφιξη της Παναγίας στην περιοχή του Αγιου Όρους, όταν ήταν ακόμα μια ελεύθερη ελληνική επικράτεια.

 «Ω άνδρες του Απόλλωνος άπαντες πορευθέντες εις του Κλήμεντος λιμένα και μετά σεβασμό τη Θεοτόκο συν τω ευαγγελιστή Ιωάννη προϋπαντήσατε Μαρία του μεγάλου Θεού μητέρα και εθαύμασαν ούσα εβραία τα πάντα εξηγήσατο εις την ελληνική γλώσσα.»
Κώδικας Λ66 - Μονή Μεγίστης Λαύρας Είναι άγνωστες οι πηγές της πληροφορίας αυτής. Η αναφορά στον μεγάλο Θεό την τοποθετεί στην παράδοση του πρεσβύτερου Ιωάννη της Εφέσου. Την ίδια αναφορά συναντούμε στις απόκρυφες Πράξεις του Ιωάννη. Άλλωστε όσα γνωρίζουμε για την Παναγία προέρχονται από τα απόκρυφα ευαγγέλια και κυρίως το λεγόμενο πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

 Πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι ένας αρχαίος, άγνωστος σε μας χριστιανισμός υπήρξε, ο οποίος καταδιώχθηκε και εξαφανίσθηκε για να επικρατήσει ολοκληρωτικά η θρησκεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα και το αυστηρό ιουδαϊκό δόγμα που διαμόρφωσε την σημερινή εκκλησία. Η καταδίωξη των αιρέσεων εξαφάνισε πολλά αρχαία κείμενα και πολλές χριστιανικές παραδόσεις. Σήμερα γνωρίζουμε τις παραδόσεις αυτές από τα αναθέματα και τις συκοφαντίες που η λεγόμενη ορθόδοξη μερίδα εξαπολύει εναντίον τους.

 Το απόσπασμα αυτό φαίνεται απίστευτο και αν μη τι άλλο αιρετικό. Φανερώνει ότι οι Έλληνες ιερείς του Απόλλωνα δεν είχαν καμία εχθρότητα προς την γυναίκα εκείνη που μας είναι άγνωστη σήμερα, την Παναγία. Φανερώνει ακόμα ότι εκείνη μιλούσε την ελληνική γλώσσα παρόλο που ήταν Εβραία. Κυρίως όμως φανερώνει ότι υπήρχαν άλλες παραδόσεις πέρα από την ανθελληνική παράδοση της λεγόμενης Ορθόδοξης εκκλησίας.

 Άλλωστε στο Άγιο Όρος έχουμε τοιχογραφία του Ορφέα και κάποιων φιλοσόφων. Για κάποιους χριστιανούς αυτό είναι αδιανόητο. Όπως είναι αδιανόητο ότι στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πολλά χειρόγραφα του φιλοσόφου Επίκτητου.

 Όλη αυτή η ελληνική παράδοση του χριστιανισμού είναι χαμένη και μόνο ψήγματα φτάνουν ως εμάς. Γι αυτό όταν λέμε ότι ο χριστιανισμός είναι εχθρός του ελληνισμού, πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτός ο αυτοκρατορικός και δογματικός χριστιανισμός είναι εχθρός του ελληνισμού. Κάποτε υπήρξε ελληνίζων χριστιανισμός που δεν λάτρευε μονάχα την εβραϊκή βίβλο. Αντίθετα ο Χριστός εκείνης της ελληνίζουσας παράδοσης είχε απαρνηθεί τα Ιουδαϊκά έθιμα, κατανοούσε πολύ διαφορετικά τα βιβλικά κείμενα, και είχε ασπαστεί την φιλοσοφία. Όπως αγνοούμε αυτόν τον ελληνίζων Χριστό έτσι αγνοούμε και την Παναγία που μιλούσε την ελληνική γλώσσα.

 Πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές ότι όσα σήμερα γνωρίζουμε για τον Χριστό και την Παναγία και την χριστιανική θρησκεία γενικά, είναι όσα μας επέτρεψαν να γνωρίζουμε οι αυτοκράτορες των Ρωμαίων και η Ορθόδοξη Ιουδαίζουσα δογματική θρησκεία. Αυτός ο δογματικός χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον ελληνισμό, ούτε με την αλήθεια, ούτε με την ανθρωπότητα. Είναι μια θρησκεία πλασμένη για δούλους των Ρωμαίων.

 ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Φ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ


  «Ολες οι θεολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την Παναγία βασίζονται σε αναφορές που γίνονται από τους Ευαγγελιστές για τη Γέννηση και τη Σταύρωση του Χριστού και κυρίως στα απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδιαίτερα από το Πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καθώς και ορισμένες μελέτες του 6ου και του 7ου αιώνα και την υμνολογία. Πιθανολογούμε περισσότερο τη ζωή της Παναγίας καθώς οι Πατέρες των πρώτων αιώνων αλλά αργότερα και θεολόγοι ήθελαν να αποφύγουν μια λατρεία της μητέρας του Χριστού γιατί μπορεί να συγχεόταν με τη λατρεία της θεάς Σελήνης και άλλων γυναικείων θεοτήτων που κυριαρχούσαν στον δυτικό και ανατολικό κόσμο της εποχής» τονίζει ο καθηγητής κ. Γ.Φίλιας.
Δημοσίευση σχολίου