ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ



Καλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ !

Εδω η ελληνόφωνη Παναγία φθάνει στον Άθωνα. Αυτη δεν ειναι η εικονα στην οποία αναφέρομαι.



 Στο Άγιο Όρος μπορεί κανείς να δει μια εικόνα της Παναγίας να φτάνει σε ένα λιμένα του Άθωνα και τους ιερείς του Απόλλωνα να τρέχουν να την προϋπαντήσουν. Την έχει ζωγραφίσει ένας μοναχός, ο οποίος μετέφρασε και το ανάλογο απόσπασμα από χειρόγραφο της Μονής της Μεγίστης Λαύρας, που αναφέρει την άφιξη της Παναγίας στην περιοχή του Αγιου Όρους, όταν ήταν ακόμα μια ελεύθερη ελληνική επικράτεια.

 «Ω άνδρες του Απόλλωνος άπαντες πορευθέντες εις του Κλήμεντος λιμένα και μετά σεβασμό τη Θεοτόκο συν τω ευαγγελιστή Ιωάννη προϋπαντήσατε Μαρία του μεγάλου Θεού μητέρα και εθαύμασαν ούσα εβραία τα πάντα εξηγήσατο εις την ελληνική γλώσσα.»
Κώδικας Λ66 - Μονή Μεγίστης Λαύρας



 Είναι άγνωστες οι πηγές της πληροφορίας αυτής. Η αναφορά στον μεγάλο Θεό την τοποθετεί στην παράδοση του πρεσβύτερου Ιωάννη της Εφέσου. Την ίδια αναφορά συναντούμε στις απόκρυφες Πράξεις του Ιωάννη. Άλλωστε όσα γνωρίζουμε για την Παναγία προέρχονται από τα απόκρυφα ευαγγέλια και κυρίως το λεγόμενο πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

 Πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι ένας αρχαίος, άγνωστος σε μας χριστιανισμός υπήρξε, ο οποίος καταδιώχθηκε και εξαφανίσθηκε για να επικρατήσει ολοκληρωτικά η θρησκεία του Ρωμαίου αυτοκράτορα και το αυστηρό ιουδαϊκό δόγμα που διαμόρφωσε την σημερινή εκκλησία. Η καταδίωξη των αιρέσεων εξαφάνισε πολλά αρχαία κείμενα και πολλές χριστιανικές παραδόσεις. Σήμερα γνωρίζουμε τις παραδόσεις αυτές από τα αναθέματα και τις συκοφαντίες που η λεγόμενη ορθόδοξη μερίδα εξαπολύει εναντίον τους.

 Το απόσπασμα αυτό φαίνεται απίστευτο και αν μη τι άλλο αιρετικό. Φανερώνει ότι οι Έλληνες ιερείς του Απόλλωνα δεν είχαν καμία εχθρότητα προς την γυναίκα εκείνη που μας είναι άγνωστη σήμερα, την Παναγία. Φανερώνει ακόμα ότι εκείνη μιλούσε την ελληνική γλώσσα παρόλο που ήταν Εβραία. Κυρίως όμως φανερώνει ότι υπήρχαν άλλες παραδόσεις πέρα από την ανθελληνική παράδοση της λεγόμενης Ορθόδοξης εκκλησίας.

 Άλλωστε στο Άγιο Όρος έχουμε τοιχογραφία του Ορφέα και κάποιων φιλοσόφων. Για κάποιους χριστιανούς αυτό είναι αδιανόητο. Όπως είναι αδιανόητο ότι στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πολλά χειρόγραφα του φιλοσόφου Επίκτητου.

 Όλη αυτή η ελληνική παράδοση του χριστιανισμού είναι χαμένη και μόνο ψήγματα φτάνουν ως εμάς. Γι αυτό όταν λέμε ότι ο χριστιανισμός είναι εχθρός του ελληνισμού, πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτός ο αυτοκρατορικός και δογματικός χριστιανισμός είναι εχθρός του ελληνισμού. Κάποτε υπήρξε ελληνίζων χριστιανισμός που δεν λάτρευε μονάχα την εβραϊκή βίβλο. Αντίθετα ο Χριστός εκείνης της ελληνίζουσας παράδοσης είχε απαρνηθεί τα Ιουδαϊκά έθιμα, κατανοούσε πολύ διαφορετικά τα βιβλικά κείμενα, και είχε ασπαστεί την φιλοσοφία. Όπως αγνοούμε αυτόν τον ελληνίζων Χριστό έτσι αγνοούμε και την Παναγία που μιλούσε την ελληνική γλώσσα.

 Πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές ότι όσα σήμερα γνωρίζουμε για τον Χριστό και την Παναγία και την χριστιανική θρησκεία γενικά, είναι όσα μας επέτρεψαν να γνωρίζουμε οι αυτοκράτορες των Ρωμαίων και η Ορθόδοξη Ιουδαίζουσα δογματική θρησκεία. Αυτός ο δογματικός χριστιανισμός δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον ελληνισμό, ούτε με την αλήθεια, ούτε με την ανθρωπότητα. Είναι μια θρησκεία πλασμένη για δούλους των Ρωμαίων.

 ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Φ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ



ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ


  «Ολες οι θεολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για την Παναγία βασίζονται σε αναφορές που γίνονται από τους Ευαγγελιστές για τη Γέννηση και τη Σταύρωση του Χριστού και κυρίως στα απόκρυφα Ευαγγέλια, ιδιαίτερα από το Πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καθώς και ορισμένες μελέτες του 6ου και του 7ου αιώνα και την υμνολογία. Πιθανολογούμε περισσότερο τη ζωή της Παναγίας καθώς οι Πατέρες των πρώτων αιώνων αλλά αργότερα και θεολόγοι ήθελαν να αποφύγουν μια λατρεία της μητέρας του Χριστού γιατί μπορεί να συγχεόταν με τη λατρεία της θεάς Σελήνης και άλλων γυναικείων θεοτήτων που κυριαρχούσαν στον δυτικό και ανατολικό κόσμο της εποχής» τονίζει ο καθηγητής κ. Γ.Φίλιας.

5 σχόλια:

Μάνια είπε...

Σε κάποια συμφωνώ όμως και διαφωνώ σε άλλα. Οσο κάποιος δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει τον Ελληνισμό άλλο τόσο δεν έχει και το δικαίωμα να τον οικειοποιείται. Και εξηγώ. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαγράφει την "γέψη του δεκαπενταύγουστου" που την έχουν υμνήσει σύγχρονοι ποιητές και συγγραφείς όπως ο Σεφέρης ο Καβάφης ο Ελύτης ο Παλαμάς Οι μεταφραστές των έργων τους δεν μπορούν να βρουν και να μεταφέρουν σε άλλη γλώσσα την φράση "γέψη δεκαπενταύγουστου" Είναι μια φράση καθαρά του Ελληνισμού γεμάτη όμορφες παραδόσεις, γεύσεις ευωδιές... ένας πλούτος που ξεπερνά το τι γιορτάζουμε και πετά χαρούμενος σε μια καθαρά Ελληνική αίσθηση.. αυτή της "γέψης του 15αυγουστου" Όσοι αυτή την μέρα επιλέγουν να μην συμμετέχουν απλώς είναι βουτηγμένοι στην μιζέρια τους και στην στενομυαλιά τους.

Να χαίρεσαι τους δικούς σου Φιλί :)

Ανώνυμος είπε...

Εχω γραψει ένα κείμενο για τον 15αύγουστο και την Παναγία Μητερα Φυση, την πλατυτέρα των ουρανών, την οποία γιόρταζαν και οι αρχαίοι Ισραηλίτες, αλλα τους απαγόρευσαν να θυμιάζουν στην βασίλισσα των ουρανών οι προφητες. Ο χριστιανισμός ακουμπάει την ψυχή του ανθρώπου στο βαθμό που οικειοποιείται τα αρχαία σύμβολα. Δυστυχως όμως τα παρερμηνεύει και αδρανοποιεί την αλήθεια τους. Γιατί η πριγκίπισσα Μαριάμ, μπορεί να ήταν σημαντική Πότνια και ιερεια της Φυσεως αλλά μόνο ένα μέρος της Φυσεως. Τιμώντας όλες τις μορφές της φύσεως η αρχαία θρησκεία τιμά την ΗΡΑ την ΑΦΡΟΔΙΤΗ την ΑΡΤΕΜΗ την ΑΘΗΝΑ και δεν αποδίδει σε αλαζόνες θνητους την εποπτεία των φυσικών δυνάμεων. Γι αυτό και το αποτυχημενο συστημα σας έχει απαξιωθεί και αποτελεί μόνο παραδειγμα προς αποφυγην. Γιατι αν ο αγιος Νικόλαος ο χαστουκιστης είναι καλύτερος από τον Ποσειδώνα, τοτε και η χριστιανικη Ελλάδα είναι καλύτερη από την αρχαία. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η Ορθοδοξη Ελλάδα είναι απλά η απαξίωση του ελληνισμού και η υποδούλωση στην βαρβαρότητα, την άγνοια, την σκλαβια του νου.

Asamonas είπε...

«και εκαμεν ο Ιεροβοαμ εορτην εν τω μηνι τω ογδοω εν τη δεκατη πεμπτη ημερα του μηνος ως την εορτην την εν Ιουδα και ανεβη επι το θυσιαστηριον ουτως εκαμεν εν Βαιθηλ θυσιαζων … και ανεβη επι το θυσιαστηριον το οποιον εκαμεν εν Βαιθηλ την δεκατην πεμπτην ημεραν του ογδοου μηνος το οποιον εφευρεν απο της καρδιας αυτου και εκαμεν εορτην εις τους υιους Ισραηλ και ανεβη επι το θυσιαστηριον δια να θυμιαση»
Εφεύρε γράφει η Βίβλος αυτή την εορτή από την καρδιά του. Αυτό δεν είναι αληθές. Οι Ιουδαίοι ανέκαθεν λάτρευαν την βασίλισσα του Ουρανού. Όταν βρισκόταν στην Αίγυπτο καταδιωγμένοι από τους Βαβυλώνιους λατρεύουν κι εκεί την βασίλισσα των ουρανών. Ο προφήτης Ιερεμίας τους απειλεί με εξολόθρευση επειδή λάτρευαν τη θεά. ¨Θέλουσι πέσει εν μαχαίρα, θέλουσι καταναλωθεί εν πείνει από μικρού έως μεγάλου¨, τους προειδοποιεί ο προφήτης. Είναι αξιοπρόσεχτο πως απαντάνε οι Ιουδαίοι της Αιγύπτου. ¨Περί του λόγου τον οποίον ελάλησας προς ημάς εν ονόματι Κυρίου, δεν θέλομε σου ακούσει, αλλά θέλομεν εξάπαντος κάμνει παν πράγμα εξερχόμενον εκ του στόματος ημών, διά να θυμιάζωμεν εις την βασίλισσαν του ουρανού και να κάμνωμεν σπονδάς εις αυτήν, καθώς εκάμνομεν, ημείς και οι πατέρες ημών, οι βασιλείς ημών και οι άρχοντες ημών, εν ταις πόλεσι του Ιούδα και εν ταις πλατείαις της Ιερουσαλήμ και εχορταίνομεν άρτον και διεκείμεθα καλώς και κακό δεν εβλέπομεν¨.

Asamonas είπε...

https://anapodaris.blogspot.com/2011/08/blog-post_27.html

Μάνια είπε...

Δεν νομίζω να έχεις καταλάβει σε τι αναφέρομαι. Μιλώ για λαογραφία εσυ το κοιτάς από θρησκευτικής πλευράς. Καλή συνέχεια