ταμα

Τα κείμενα που δημοσιεύω σε αυτή την σελίδα είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Αναφέρω πάντα κάποια βιβλιογραφία για τα σημαντικότερα θέματα. Η αναδημοσίευση των κειμένων είναι επιτρεπτή εφόσον γίνει αναφορά στην πηγή.


ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ



Καλή ανάγνωση.


επικοινωνια: asamonas@hotmail.com

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΩΝ

 


Οι δεκα εντολες του Γιαχωβα όπως μας εχουν παραδοθει είναι μια περίληψη των βασικων εντολων. Παραδειγμα εκει που λέει ουκ επιθυμησεις, λέει μην επιθυμησεις και τον δουλο του πλησίον σου. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι πως οι δέκα εντολες είναι απλά ένας μύθος ενός θεου που θελει να παρουσιαζεται αγαθος ενώ είναι πονηρός και αιμοβόρος.

 

  1. Εγώ ειμί ο Κύριος ο Θεός σου, ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλην εμού.
  2. Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον, ουδέ παντός ομοίωμα όσα εν τω ουρανώ άνω και όσα εν τη γη κάτω και όσα εν τοις ύδασιν υπό κάτω της γης.
  3. Ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω.
  4. Μνήσθητι την ημέραν του Σαββάτου αγιάζειν αυτήν, εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε εβδόμη Σάββατα Κυρίω τω Θεώ σου.
  5. Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, ίνα ευ σοι γένηται και ίνα μακροχρόνιος γένη επί της γης.
  6. Ου φονεύσεις.
  7. Ου μοιχεύσεις.
  8. Ου κλέψεις.
  9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
  10. Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί.

 

 

Για να καταλάβουμε το πνευμα της βίβλου είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε την ουσία των δέκα εντολών. Και θα ξεκινησω με την ουσία σχολιάζοντας την τελευταία εντολη… ουκ επιθυμησεις ότι τον πλησίον σου εστί. Οι Ιουδαίοι υπακουοντας στις εντολες του θεου τους κυρίευαν τα έθνη και είχαν την ευλογία του Κυρίου να πινουν νερό από πηγαδι που δεν άνοιξαν και να γεμιζουν τις αποθηκες τους με αγαθα από χωραφια που δεν έσπειραν. Είναι δηλαδη ολοφάνερο ότι μπορουν οι εβραίοι να επιθυμουν τα αγαθα των εθνων αλλά όχι του πλησίον τους. Ετσι μπορείς τωρα να κατανοήσεις τις εντολες, ου φονεύσεις, ου μοιχευσεις, ου κλέψεις… κι εξηγω…

 

Οι Λευίτες καθιερώθηκαν ως αιώνιοι ιερείς του Κυρίου όταν υπακουοντας στον Μωυση δολοφόνησαν όσους λάτρεψαν το χρυσό μοσχάρι. Ο ίδιος ο Μωυσης κληθηκε από τον Κύριο αφού σκότωσε τον Αιγύπτιο και τον έκρυψε στην ‘άμμο. Είναι ολοφάνερο ότι το ου φονεύσεις ισχύει μονο για τον πλησίον.

Ο Αβραάμ έδωσε την γυναικα του στον φαραω και στον Αβιμελεχ με την δικαιολογία ότι είναι αδερφη του… και λαμβανει δωρα από αυτους… αυτό είναι πορνεία, μοιχεία και αιμομιξία… όλα απαγορευμένα από τον Κύριο.

Μα τι λέμε τώρα, ο ίδιος ο Κύριος δολοφονεί τα βρεφη της Αιγύπτου και ο ίδιος ο Κύριος λέει στον Μωυση να κλέψουν τους γειτονες τους οι εβραίοι ζητωντας τους αργυρα και χρυσα σκευη. Την επομενη μερα θα εφευγαν από την Αιγυπτο κουβαλώντας μαζι τους τα χρυσα και ασημενια κατσαρολικα των Αιγυπτίων οι κλέφτες. Διαβαζοντας αυτά τα αθλια πολλες φορες εχω σκεφτεί ότι δεν μπορεί παρα ενας εχθρος του ανθρώπινου γένους τα εχει προσφερει στην ανθρωποτητα ως δηλητηριο…

Οι υπολοιπες εντολες αφορουν τον θεό, γιατι εχει βλέπετε ιδιαίτερα γουστα,

Ο βρεφοκτόνος

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ - ΕΛΛΗΝ ΑΣΕΒΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ 

Ο ΓΙΑΧΒΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΟΙ


Εξοδος 20.17

 ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΗΣΗΣ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑΝ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΜΗ ΕΠΙΘΥΜΗΣΗΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΜΗΔΕ ΤΟΝ ΔΟΥΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΜΗΔΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΗΝ ΑΥΤΟΥ ΜΗΔΕ ΤΟΝ ΒΟΥΝ ΑΥΤΟΥ ΜΗΔΕ ΤΟΝ ΟΝΟΝ ΑΥΤΟΥ ΜΗΔΕ ΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: